Burgerinitiatief

Met het burgerinitiatief kunt u als inwoners uw idee voor de gemeente met de gemeenteraad delen. Zo kunt u invloed uitoefenen op het beleid van de gemeente.

Bekijk de volledige verordening burgerinitiatief

Heeft u vragen over het burgerinitiatief? Of wilt u een initiatief indienen? Neem dan contact op met de griffie voor informatie en advies: griffie@westbetuwe.nl

Hoe werkt het indienen?

Als u een burgerinitiatief wilt indienen, neemt u eerst contact op met de griffie via griffie@westbetuwe.nl. U stuurt het volgende mee:

  1. Een goede omschrijving van het burgerinitiatief.
  2. Een uitleg van het burgerinitiatief, met daarin de reden voor het initiatief en een schatting van de kosten (als dit van toepassing is). 
  3. Een overzicht van voor- en achternaam, adres, geboortedatum en handtekening van de initiatiefnemer(s). Ten minste 1 en ten hoogste 3 personen treden op als vertegenwoordiger(s) van het burgerinitiatief. De eerstgenoemde vertegenwoordiger is de contactpersoon voor de raad.
  4. Een lijst met ondersteunende inwoners, waarop hun naam, adres, woonplaats, geboortedatum en handtekening staan. Als het initiatief over een kern gaat, moet deze lijst uit ten minste 25 ondersteunende inwoners bestaan. Als het initiatief over de hele gemeente gaat, moet deze lijst uit ten minste 50 ondersteunende inwoners bestaan.

De griffie maakt samen met u een raadsvoorstel voor uw initiatief. Dit dient u vervolgens officieel in bij de voorzitter van de gemeenteraad. De agendacommissie bepaalt wanneer het voorstel op de agenda van de raad komt. U wordt ook voor die vergadering(en) uitgenodigd. U kunt daar het burgerinitiatief uitleggen.

Wanneer besluit de raad erover?

De agendacommissie bepaalt wanneer uw voorstel op de agenda van de raad komt. Dit is binnen 12 weken na de vergadering van de agendacommissie. Tenzij het initiatief in de maanden juli of augustus wordt ingediend, dan is het binnen 20 weken. U wordt voor deze vergadering uitgenodigd en kunt daar het initiatief uitleggen.

De volgende uitkomsten zijn mogelijk:

  1. De raad stemt in met uw voorstel. U krijgt vervolgens informatie over de vervolgstappen voor het uitwerken van het initiatief.
  2. De raad wijkt af van uw voorstel, door bijvoorbeeld een amendement in te dienen. De redenen daarvoor worden met u gedeeld.
  3. De raad stemt niet in met uw voorstel. U kunt hiertegen bezwaar maken en in beroep gaan.

Nadat de raad over het burgerinitiatief een besluit neemt, wordt dit besluit bekendgemaakt in het huis-aan-huisblad van de gemeente West Betuwe en op de website van de gemeenteraad van West Betuwe.

Waar kan een burgerinitiatief niet over gaan?

Een burgerinitiatief kan niet gaan over:

  • Een onderwerp waar het gemeentebestuur (het college en de raad) volgens de wet niet over gaat.
  • Een klacht in de zin van Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht.
  • Een bezwaar in de zin van hoofdstuk 7 van de Algemene wet bestuursrecht tegen een besluit van het gemeentebestuur.
  • De gemeentelijke begroting en begrotingen van gemeenschappelijke regelingen.
  • De gemeentelijke belastingen en tarieven.
  • Een onderwerp dat alleen over een privébelang gaat.
  • Een onderwerp waarover de raad in de huidige raadsperiode een besluit nam.

Gaat uw burgerinitiatief over een onderwerp waar de raad volgens de wet niet over gaat, maar het college wel? Dan geeft de griffie dat aan en stuurt uw initiatief door naar het college. Het college behandelt het initiatief verder.